مجــله خواص خــوراکــی ها (01)
پونه کوهی؛ شبیه نعناع با خواصی فوقالعاده
پونه کوهی مانند نعناع گیاهی گرم و معطر است؛ اما
به نسبت نعناع از مواد مغذی بیشتری تشکیل شده است. پونه
کوهی منبع خوبی از انواع ویتامینها و مواد معدنی
میباشد...
پونه کوهی و نعناع هر دو از خانواده
نعناعیان میباشند و از نظر مواد مغذی بسیار مشابه هستند.
پونه کوهی گیاهی است با برگهایی به رنگ سبز تیره که
پوشیده از کرک میباشد. درحالیکه نعناع چنین پرزهایی را
ندارد. برگهای این گیاه، بیضیشکل و نوکتیز میباشند و
دارای گلهای ارغوانی رنگ است.
پونه کوهی گیاهی است که
در مکزیک و اروپا به عنوان یک افزودنی فوقالعاده در کنار
آویشن در بسیاری از غذاها، بالاخص پیتزاها استفاده
میشود.
اگر
فشارخون دارید، پونه کوهی مناسب تر از نعناع است،
زیرا:
1. پونه کوهی دارای سدیم کمتری نسبت به نعناع
میباشد.
2. پتاسیم موجود در پونه کوهی حدوداً سه برابر
نعناع است.
3. کلسیم پونه کوهی 8 برابر کلسیم موجود در
نعناع میباشد.
4. پونه کوهی 4 برابر نعناع منیزیم
دارد.
تحقیقات نشان میدهد برای پیشگیری و کنترل
فشارخون لازم است افراد رژیم غذاییای داشته باشند که
پتاسیم، منیزیم و کلسیم بیشتری داشته باشند و از سدیم
کمتری تشکیل شده باشد. توازن این چهار ماده معدنی در کنترل
فشارخون بسیار موثر است.
نعناع، گیاهی مناسب
برای پوست و بافتهای مخاطی
نعناع
از ویتامینهای A و C بیشتری به نسبت پونه کوهی برخوردار
است. در نتیجه برای سلامت پوست، مو و بافتهای مخاطی مانند
دستگاه گوارش، دستگاه تنفسی و دستگاه تولیدمثلی مناسبتر
میباشد.
دانشمندان دانشگاه بون در آلمان دریافتند که
ترکیبات فعال با خاصیت ضدالتهابی
که با نام
بتاکاریوفیلین در پونه کوهی شناخته میشوند، فرد را در
برابر پوکی استخوان و گرفتگی عروق محافظت
میکنند
پونه کوهی و ویتامین
K
پونه کوهی منبع خوبی از ویتامین
K، ویتامین E، منیزیم، منگنز، آهن، کلسیم و اسیدهای چرب
امگا 3 و امگا 6 میباشد. ویتامین K باعث ارتقای رشد
استخوانی میشود و چگالی استخوان را حفظ مینماید. در
حقیقت ویتامین K یکی از ریزمغذیهای موثر در تولید
سلولهای استخوانی است. همچنین این ویتامین در تولید
پروتئینهای انعقادی نقش بسزایی دارد.
پونه کوهی و خواص
آنتیاکسیدانی
تیمول و رزمارینیک
اسید، فیتوکمیکالهای بسیار قوی موجود در برگهای سبز پونه
کوهی میباشند که میتوانند سلولها را از آسیبهای ناشی
از رادیکالهای آزاد اکسیژن محافظت کنند. مطالعات
آزمایشگاهی نشان میدهد که پونه کوهی ظرفیت آنتیاکسیدانی
قویتری به نسبت آنتیاکسیدانهای صنعتی که به فرآوردههای
صنایع غذایی اضافه میشوند، دارد. ظرفیت آنتیاکسیدانی
پونه کوهی 42 بار بیشتر از سیب، 30 مرتبه بیشتر از
سیبزمینی و 12 بار بیشتر از پرتقال است.
پونه کوهی،
آنتیباکتریال است
مواد شیمیایی
فعال موجود در پونه کوهی رشد باکتریهایی چون سودموموناس
آیروژنز و استافیلوکوکوس اورئوس را متوقف میکند. حتی
مطالعات متعدد نشان میدهد که پونه کوهی به نسبت داروهای
تجویزشده در برابر باکتری ژیاردیا بسیار موثرتر عمل
میکند. به نظر میرسد که پونه کوهی به علت تقویت سیستم
ایمنی در مبارزه با عفونتها، قوی ظاهر
میشود.
پونه کوهی گیاهی
سرشار از فیبر
فیبرهای موجود در
پونه کوهی، باعث اتصال نمکهای صفراوی به مواد سمی
سرطانزا در کولون میشود. در نتیجه دفع آنها از بدن را
تسریع مینماید و بدن مجبور میشود تا کلسترول بیشتری را
برای تولید نمکهای صفراوی تجزیه نماید. به همین علت است
که رژیم سرشار از فیبر، سطح کلسترول بدن را کاهش میدهد و
خطر ابتلا به سرطان کولون را کم میکند.
ترکیبات ضد
التهابی
دانشمندان دانشگاه بون در
آلمان دریافتند که ترکیبات فعال با خاصیت ضدالتهابی که با
نام بتاکاریوفیلین در پونه کوهی شناخته میشوند، فرد را در
برابر پوکی استخوان و گرفتگی عروق محافظت
میکنند.
اثرات درمانی دیگر
پونه کوهی:
1. بهبود مشکلات
معدهای و رودهای مانند نفخ، سنگینی معده، سکسکه، تسریع
هضم غذا و ...
2. ضد عفونی مجاری تنفسی، بهبود
سرماخوردگی، برونشیت و ...
3. تسکین دردهای ماهیچهای،
درد دندان، سردرد، گوشدرد و ...
4. درمان بسیاری از
بیماریهای پوستی مانند آکنه، شوره سر و ...
5. تسریع
روند درمان انگلهای رودهای، برطرف نمودن خستگی و
...
6. پیشگیری یا کند کردن روند پیشرفت سرطان
سینه
توجه
پونه
کوهی میتواند منجر به ناراحتیهای معدی در برخی افراد
گردد، در نتیجه افرادی که به گیاهان خانواده نعناع حساسیت
دارند، بهتر است از پونه کوهی استفاده نکنند؛ زیرا ممکن
است پونه کوهی باعث عود کردن آلرژیشان
گردد.
******************************
رانندگی طولانی در پیش دارید؟ موز بخورید
اگر
در تعطیلات پیش رو قصد مسافرت جادهای دارید و میخواهید
خودتان رانندگی کنید حتماً موز میل کنید؛ موز میتواند
تمرکز و سرعت عمل افراد را بالا ببرد.
موز حاوی
ترکیب موثری به نام «تیروزین» است که قدرت تمرکز را بالا
میبرد و باعث هشیاری بیشتر مغز میشود.
تمرکزتان پایین
است؟ موز میل کنید.
موز مانند مواد غذایی دیگری مانند اسفناج، پرتقال، سویا و
غیره حاوی ترکیبی به نام «تیروزین» است که تمرکز، هشیاری و
دقت نظر را بالا میبرد.
محققان دانشگاه Leyde هلند
به شرکتکنندههای این پژوهش مکمل تیروزین داده و به بررسی
آنها پرداختند. این پژوهش در دو مرحله انجام
شد.
در مرحلهی اول این پژوهش، شرکتکنندهها آب
پرتقال حاوی تیروزین دریافت کردند و در مرحلهی بعدی آب
میوهی آنها با پلاسبو عوض شد.
در طول این دو
مرحله محققان از این شرکتکنندهها خواستند که یک بازی
تمرکزی انجام دهند. به این صورت که روی بازی با فلش روی
پردهی نمایشگر تمرکز کنند. زمانی که این فلش سبز میشود
شرکتکنندهها باید سریع عکسالعمل نشان داده و دکمهای را
فشار میدادند. اگر فلش به رنگ قرمز در میامد لازم نبود
دکمهای را فشار دهند.
موز حاوی ترکیب موثری به نام
«تیروزین» است که قدرت تمرکز را بالا میبرد و باعث هشیاری
بیشتر مغز میشود
محققان بعد از بررسی عکسالعمل
شرکتکنندهها به این نتیجه رسیدند افرادی که تیروزین
دریافت کرده بودند نتایج بهتری دریافت
کردند.
محققان به این نتیجه رسیدند مواد غذایی
سرشار از تیروزین مانند موز میتواند تمرکز و سرعت عمل
افراد را بالا ببرد. برای همین به افرادی که قرار است
مسافت طولانی پشت فرمان باشند و رانندگی کنند توصیه
میکنند موز و مواد غذایی حاوی این ترکیب موثر را مصرف
کنند تا تمرکزشان بیشتر شود. اگر شما هم در تعطیلات پیش رو
قصد مسافرت جادهای دارید و میخواهید خودتان رانندگی کنید
حتماً موز میل کنید.
******************************
کرفس: یک سبزی مفید برای تمام فصول
کرفس
خواص ضد التهابی دارد و از التهاب لولهی گوارشی پیشگیری
میکند. کرفس سرشار از ویتامینها و آنتیاکسیدانهای
مختلف است که شناخت تکتکشان خالی از لطف
نیست.
اگر عادت دارید که کرفس بخورید فقط به خاطر
اینکه شنیدهاید کم کالری است و شاید باعث کاهش وزن میشود
بدون اینکه به ارزش غذایی واقعی آن فکر کنید و از خوردنش
لذت ببرید وقت آن رسیده کمی تجدیدنظر کنید.
محققان
پژوهشهای اخیر معتقدند که کرفس خواص ضد التهابی دارد و از
التهاب لولهی گوارشی پیشگیری میکند. کرفس سرشار از
ویتامینها و آنتیاکسیدانهای مختلف است که شناخت
تکتکشان خالی از لطف نیست. اگر میخواهید بیشتر با فواید
این سبزی آشنا شوید و از خوردن آن لذت ببرید ادامهی مطلب
را از دست ندهید.
کرفس: یک سبزی ساده
یک دنیا ویتامین
کرفس حاوی میزان
قابلتوجهی ویتامین C و فلاوونوئیدهاست؛ اما ویتامینهای
آن به همین دو ختم نمیشود و حداقل دهها نوع مادهی مغذی
دیگر نیز زیر این سبزی خوشرنگ پنهان شده است. در بین
آنتیاکسیدانهای مهم دیگر کرفس میتوان به «برگاپتنها»
اشاره کرد. قدرت آنتیاکسیدانی کرفس بیش از هر چیز دیگری
مدیون میزان زیادی مواد فنولیک آن است که از آسیبهای
اکسایشی سلولها، آسیب عروق خونی و پیری ارگانهای ما
پیشگیری میکنند.
ساقهی کرفس ترد و خوشمزه است و
میتوانید از آن برای تهیهی سوپ، سالاد و خورش استفاده
کنید. آب کرفس نیز یکی از بهترین نوشیدنیهای مغذی است که
به ورزشکاران پیشنهاد میشود. اگر اهل ورزش هستید بعد از
جلسهی ورزشیتان آب کرفس بنوشید تا الکترولیتهای از دست
رفته را جایگزین و با مواد معدنی خود آب از دست رفتهی بدن
را جبران کند.
سرخ کردن کرفس
, برای حفظ مواد مغذی کرفس، آن را
بپزید
اگر عادت دارید که سبزیجاتتان را
بخارپز کنید میتوانید با خیال راحت کرفس را نیز به آنها
اضافه کنید و خیالتان راحت باشد که آنتیاکسیدانهای خود
را از دست نمیدهد.
محققان تأثیر بخارپز شدن و
آبپز شدن کرفس را روی میزان مواد مغذی آنتیاکسیدانی آن
بررسی کردند. محققان معتقدند که در روشهایی مانند آبپز
کردن مقداری از خواص آنتیاکسیدانی آن از بین رفته و حدود
38 تا 41 درصد آن میماند. در عوض با روش بخارپز کردن 83
تا 99 درصد خواص آنتیاکسیدانی آن حتی بعد از 10 دقیقه پخت
نیز حفظ میشود.
توصیه
میکنیم کرفس تازه خریداری کرده و میل کنید تا بیشترین
مقدار مواد مغذی به بدنتان برسد. توصیه میکنیم درست همان
موقع که قصد مصرف کرفس دارید اقدام به خرد کردن آن بکنید؛
در این صورت بیشترین میزان فلاوونوئیدهای آن حفظ
میشود.
محققان حوزهی سلامت بر این عقیده هستند که
کرفس التهاب را کاهش میدهد.
اگر
از مشکلاتی مانند درد مفاصل، بیماریهای ریوی، آسم یا آکنه
رنج میبرید
کرفس بیشتری مصرف کنید تا بیشتر از خواص
ضدالتهابی آن بهره ببرید
خواص لاغر کنندگی
کرفس
اگر
قصد لاغری دارید احتمالاً دنبال مواد غذایی لاغر کننده
میگردید و تمام تلاشتان را برای کاهش کالریهای مصرفی
انجام میدهید. باید خوشحال باشید که کرفس تقریباً همیشه
در دسترستان هست. این سبزی مفید انتخاب مناسبی برای رسیدن
به وزن ایده آل است. یک ساقهی کرفس فقط 10 کالری دارد.
علاوه بر این کرفس با سبزیجات دیگر به راحتی ترکیب میشود
و طعم خوبی به سالاد یا سوپ میدهد.
کرفس: با التهاب
مقابله میکند
محققان
حوزهی سلامت بر این عقیده هستند که کرفس التهاب را کاهش
میدهد. اگر از مشکلاتی مانند درد مفاصل، بیماریهای ریوی،
آسم یا آکنه رنج میبرید کرفس بیشتری مصرف کنید تا بیشتر
از خواص ضدالتهابی آن بهره ببرید.
استرس دارید؟ بفرمایید
کرفس
کرفس همچنین با استرس مقابله
میکند به خاطر اینکه حاوی منیزیم است. اگر کرفس را شبها
میل کنید خواهید دید که خواب راحتتری تجربه خواهید
کرد.
کرفس دوست دستگاه
گوارش
میزان زیاد آب موجود در این
سبزی به همراه فیبرهای غیر محلول در آب آن یک مادهی غذایی
موثر برای دستگاه گوارش است. اگر با هضم غذا مشکل دارید به
کرفس اعتماد کنید.
توجه داشته باشید که کرفس حاوی
خواص دیورتیک (ادرارآور) است و به همین دلیل مصرف زیاد آن
به افرادی که دچار اسهال مزمن هستند توصیه نمیشود.
******************************
خواص گوجه
سبز
فصل بهار با نوبرانههای
گوجه سبز همراه است. متخصصان تغذیه بر این عقیدهاند که
گوجه سبز افزون بر طعم خوشمزه، ارزش غذایی هم دارد.
فصل
بهار با نوبرانههای گوجه سبز همراه است، گرچه قیمت آن
گران است اما متخصصان تغذیه بر این عقیدهاند که گوجه سبز
افزون بر طعم خوشمزه، ارزش غذایی هم دارد. گوجهسبز به
صورت تازه و پخته درخورشها مصرف میشود.
این
میوه غنی از ویتامین C، اسیدمالیک و اسید سیتریک است، اما
توجه داشته باشید مصرف زیاده از حد گوجه سبز باعث نفخ معده
میشود.
ارزش غذایی 100 گرم
گوجه سبز:
کربوهیدرات
8.51 گرم، چربی 2.84 گرم، پروتئین 1.6 گرم، فیبر خام 0.5
درصد.
با مصرف 100گرم گوجه سبز، 5 درصد ویتامین آ،
2.1 درصد ویتامین ب 1 (تیامین)، 1.9 درصد ویتامین ب
2(ریبوفلاوین)، 2.8 درصد نیاسین، 13 درصد ویتامین ث، 5.1
درصد کلسیم، 2.2 درصدفسفر، 5 درصدآهن و 3.6 درصد پتاسیم
مورد نیاز در روز تامین میشود.
برخی گیاه شناسان
معتقدند مصرف گوجهسبز برای بهبود طعم دهان مفید است. از
خواص دیگر این میوه، خاصیت مسهلی آن است که بخوبی شناخته
شده است. همچنین اثرات منحصر به فرد آن شامل کاهش فشارخون
و چربی خون، حذف رسوبات از خون و تنظیم عملکرد معدهای -
رودهای است.
گوجه سبز باعث تعادل اسید و باز در
جریان خون میشود، از این رو میتواند در درمان حالت اسیدی
خون مفید باشد. این میوه اثرات قابلتوجهی در جلوگیری از
بیماریهایی مانند چربی خون بالا، پیری سلول وسرطان دارد.
اسید بنزوئیک، ترکیبی است که خاصیت ضد میکروبی دارد. این
ماده به طور طبیعی در گوجه سبز وجود دارد.
همچنین،
بعضی از تحقیقات بیانگر خاصیت ضدقارچی و ضدباکتریایی این
میوه هستند. مطالعات نشان میدهد که این میوه میتواند در
درمان تومورها موثر باشد. همچنین بهدلیل وجود اسید
اسکوربیک (ویتامین ث)، برای افراد مبتلا به نقرس توصیه
میشود.