مناطقی که آثار تغییرات آب و هوایی را تجربه کرده اند
مازیار دانیالی، زیست نیوز - آثار گرمایش جهانی به احتمال زیاد گسترده و گوناگون خواهند بود که از افزایش خشکسالی ها و سیل های ساحلی تا کاهش برف و یخ در مناطق قطبی را شامل می شوند. اما در شرایطی که اکثر پیش بینی های آب و هوایی به خطرات پیش رو طی 50 یا 100 سال آینده اشاره دارند، مناطقی در جهان وجود دارند که تا پیش از این تحت تاثیر گرمایش جهانی قرار گرفته اند. در ادامه این مطلب برخی از آنها را معرفی می کنیم.
گریت بریر ریف، استرالیا
ارزیابی و اندازه گیری های ماهواره ای نشان داده اند که آب های گریت بریر ریف در استرالیا طی 25 سال گذشته به طور میانگین افزایش 0.36 درجه سانتیگرادی دما را تجربه کرده اند. این گرمایش به کاهش پوشش مرجانی بستر دریا منجر شده است. بنابر مطالعه ای که در سال 2012 انجام شد، دانشمندان دریافتند که نیمی از گریت بریر ریف طی 27 سال گذشته از بین رفته است.
گرمایش اقیانوس ها که با افزایش انتشار دی اکسید کربن مرتبط است، خطر سفید شدن مرجان ها و یا همان مرگ مرجانی را افزایش می دهد. این در شرایطی است که زندگی گونه های مختلف آبزی به مرجان ها وابسته بوده و مرگ آنها می تواند کل زیست بوم یک منطقه را تحت تاثیر قرار دهد.
نیوتوک، آلاسکا
نیوتوک و بسیاری دهکده های دیگر در آلاسکا روی خاک همیشه منجمد یا لایه منجمد دائمی زمین ساخته شده اند. با افزایش دمای آب اقیانوس، لایه منجمد آلاسکا در حال ذوب بوده که موجب فرسایش خاک و در نتیجه غرق شدن بسیاری از این دهکده های ساحلی می شود.
نیوتوک در ساحل غربی آلاسکا و در لبه رودخانه نینگ لیک قرار دارد. این دهکده سیل خیر در ارتفاعی پایین تر از سطح دریا قرار داشته و به گفته پژوهشگران طی یک دهه می تواند به طور کامل غرق شود. بر همین اساس، اعضای این جامعه امیدوارند نیوتوک را به زمین های مرتفع تر در فاصله 14 کیلومتری از مکان فعلی انتقال دهند. اما در این مسیر موانع مالی و سیاسی وجود دارند که از آن جمله می توان به هزینه حدود 130 میلیون دلاری عملیات انتقال اشاره کرد.
بمبئی، هند
بنابر گزارشی که اوایل سال 2013 توسط بانک جهانی منتشر شد، کلان شهر بمبئی یکی از مکان هایی است که در معرض خطر سیل های خطرناک و ویرانگر به واسطه تغییرات آب و هوایی قرار دارد. اقتصاددانان بانک جهانی 136 شهر ساحلی بزرگ را مورد بررسی قرار داده و امکانات مقابله ساحلی و سطح حفاظت در برابر سیل آنها را ارزیابی کرده بودند. امکانات بمبئی تنها برای مقابله با شرایط فعلی طراحی شده و از توانایی کافی برای مواجهه با افزایش سطح آب دریا که سیل های آینده را ویرانگرتر خواهد کرد، برخوردار نیست.
رشته کوه آلپ، اروپا
آلپ، یکی از معروفترین رشته کوه های جهان، دیر زمانی است که از نقاط گردشگری مطرح جهان شناخته می شود. به واسطه اقامتگاه های اسکی و طبیعتی زیبا، آلپ مقصدی فوق العاده برای دوستداران فعالیت های فضای آزاد محسوب می شود. اما بنابر هشدار متخصصان هواشناسی، گرمایش جهانی می تواند این منطقه کوهستانی را با مشکلات مختلفی مواجه سازد.
دمای هوا در آلپ از اواخر قرن نوزدهم به طور پیوسته روندی افزایشی را دنبال کرده و میانگین دما از 9.6 درجه سانتیگراد در اواخر دهه 1800 به 10.8 درجه سانتیگراد رسیده در حال حاضر رسیده است.
اما نگرانی ها درباره اثر گرمایش جهانی بر آلپ فراتر از تحت تاثیر قرار گرفتن صنعت اسکی است. حدود 40 درصد از آب شیرین اروپا را آلپ تامین می کند که از اتریش در شرق تا فرانسه در غرب و بخش هایی از ایتالیا و موناکو در جنوب را شامل می شود. تغییرات آب و هوایی چرخه آب در این منطقه را تهدید می کند که الگوهای بارش باران، برف و پوشش یخی را در بر می گیرد.
استان گانسو، چین
کشاورزان در استان گانسو چین که یکی از خشک ترین مناطق این کشور محسوب می شود با آثار تغییرات آب و هوایی مواجه شده و افزایش خشکسالی ها و زمین های خشک به فقر گسترده در این منطقه منجر شده است. به گفته سازمان ملل، افزایش دما به کاهش یخچال های طبیعی در آسیای مرکزی و هیمالیا منجر می شود که آب رودخانه های چین را تامین می کنند.
بنابر سرشماری ملی آب که اخیرا در چین صورت گرفته، حدود 28 هزار رودخانه این کشور از دهه 1990 تاکنون، ناپدید شده اند. در این مطالعه دلایل خشک شدن رودخانه ها مورد بررسی قرار نگرفته، اما روند نگران کننده کاهش منابع آب در چین را به خوبی نشان می دهد.