گیاهان قرآنی (زنجبیل)
گیاهان قرآنی (زنجبیل)
نامهای متدوال
نام قرآنی: زنجبیل، نام فارسی: زنجبیل، نام انگلیسی: Ginger، و نام علمی Zingiber officinale (از تیره زنجبیل Zingibercase).
کلیات گیاه شناسی
زنجبیل گیاه بومی هندوستان است و از قدیمالایام مورد استفاده مردم ایران، هند و چین بوده است.
خواص دارویی
این گیاه همراه با گیاهان دیگر به عنوان تقویت کننده معده و بدن و ضد نفخ به کار میرود. همچنین پزشکان چینی به تازگی کشف کرده اند که شربت زنجبیل بهترین دارو برای معالجه زخم معده میباشد.مبتلایان به زخم معده باید هر روز قبل از غذا یک قاشق چایخوری از این شربت را همراه با کمی آب بنوشند. زخم معده آنها پس از مدتی التیام خواهد یافت.
زنجبیل تازه و شربت زنجبیل با چای زنجبیل در بدن گرما تولید میکند و بدین وسیله مواد سمی و زائد بدن را به صورت عرق از بدن خارج میسازد.
زنجبیل بهترین داروی سرماخوردگی و گلودرد است. هنگامی که حس کردید دچار سرماخوردگی شدهاید، چند بار چای زنجبیل بنوشید و اگر گلو درد دارید، علاوه بر آنکه چای آن را میل مینمایید، آن را نیز قرقره کنید.
زنجبیل را حتی برای کمپرس نیز میتوان استفاده کرد که سموم بدن را خارج میسازد. برای این منظور ابتدا چای زنجبیل استفاده کنید و دستمالی را با آن آغشته کنید و آب اضافی آن را فشار داده، در محل زخم یا درد بگذارید.
زنجبیل محرک جهاز هاضمه و برای هضم غذا بسیار مفید است. زنجبیل برای درمان سوءهاضمه، نفخ، قولنج، استفراغ، تشنج موضعی، حالتهای دردناک معده و تنگی نفس بسیار مؤثر است. عصاره زنجبیل همراه با آبلیمو و نمک طعام اگر قبل از غذا خورده شود، برای بیاشتهایی سودمند است. همچنین در مورد صفرا و سرسام تجویز میشود.
در مورد سوزش گلو و گرفتگی سینه و صدا یک تکه زنجبیل را میجوند تا بزاق خوب ترشح شود. عصاره زنجبیل برای درمان دیابت و رماتیسم مزمن مفید است. دنداندرد و سردردهای عصبی با خمیری از زنجبیل خشک و آب تسکین مییابد. ابن سینا خواص تقویتی بسیاری علاوه بر این خواص برشمرده است. جالینوس استفاده از زنجبیل را در مورد فلج و همه بیماریهای ناشی از سردی تجویز میکند.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، مطالعات تازه از سوی یک تیم تحقیقاتی در دانشگاه میشیگان آمریکا نشان میدهد که زنجبیل (ginger) قادر است سلولهای سرطان تخمدان را از بین ببرد و مصرف ترکیبی از زنجبیل و فلفل و غدد سرطانی لوزالمعده را درمان کند. این مطالعات تازه شواهد پیشین مبنی بر خاصیت ادویههای پرطرفدار برای درمان یا جلوگیری از رشد سرطانها را تایید میکند.
طرز استفاده
یک قاشق چایخوری پودر خشک زنجبیل و یا دو قاشق چایخوری زنجبیل رنده شده تازه را در داخل قوری ریخته، روی آن آب جوش بریزید و به مدت پنج دقیقه آن را با حرارت ملایم دم کنید و سپس آن را با عسل، شیرین و میل کنید.
چای زنجبیل هر چقدر بیشتر بماند و دم بکشد، تندتر میشود. حتی میتوان چای زنجبیل را بعد از سرد شدن در داخل یخچال نگهداری کنید و هر موقع خواستید، مصرف کنید.
مضرات : مضرات خاصی برای زنجبیل بیان نشده است.
منابع : پایگاه اطلاع رسانی پزشکان ایران IRITEB.com
سایت تبیان Tebyan.com