مجله آشپزی
طرز تهیه ۴ مدل بورانی
و ۷ راز آن
بورانی در گروه پیشغذاها جای میگیرد و اصلیت ایرانی دارد. البته در کشورهای حاشیه مدیترانه و به خصوص ترکیه نیز انواع بورانی در سفره غذایی مردم دیده میشود
بورانی
داشتن تنوع غذایی و مصرف به اندازه سبزیها از جمله توصیههای اکید متخصصان تغذیه است که این روزها به خصوص در آلودگی هوا بیش از هر زمان دیگری توصیه میشود اما افراد بسیاری طعم سبزیها را دوست ندارند و نمیتوانند آنها را به هر دلیلی خام بخورند. یکی از راههای مصرف سبزی بیشتر، تهیه بورانی است آن هم در رنگهای مختلف. در واقع بورانی مخلوط سبزیهای پخته و ماست است که یک پیشغذا محسوب میشود. در این مطلب با طرز تهیه ۴ بورانی پرطرفدار آشنا میشوید. با ما همراه شوید.
مقدار کالری
مواد غذایی این ۴ پیشغذا به طور متوسط بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ کیلوکالری انرژی دارند که در صورت تقسیم کردن آنها میان ۴ نفر به هر یک بین ۵۰ تا ۱۰۰ کیلوکالری انرژی خواهد رسید. البته نوع ماست و میزان چربیای که دارد بر میزان کالری تأثیر میگذارد و باعث افزایش انرژی دریافتی میشود بنابراین در صورتی که اضافه وزن دارید، بهتر است از ماست کم چرب برای تهیه این غذا استفاده کنید.
همراه بورانی
همانطور که پیشتر نیز گفته شد بورانی یک پیشغذا است و قبل از غذای اصلی سرو میشود. در صورتی که میخواهید شام سبکی برای خود تهیه کنید، میتوانید بورانی را به عنوان غذا در نظر بگیرید و میل کنید.
طـرز تـهـیـه
* برای تهیه بورانی اسفناج، ابتدا اسفناجها را بخارپز کنید. در تابهای روغن زیتون بریزید و سیر را کمی تفت دهید و به اسفناجهای بخارپز شده بیفزایید. سپس ماست و ادویهها را اضافه کنید و به مدت ۱۰ دقیقه در یخچال قرار دهید تا بورانی آماده خوردن شود.
* برای تهیه بورانی لبو، کافی است لبوهای پختهشده را به صورت نگینی برش دهید و با ماست مخلوط کنید.
برای هرچه خوشمزهتر شدن بورانیها، بهتر است به بورانی بادمجان، سیر تازه،
به بورانی اسفناج نعناع و گل سرخ و به بورانی کدو حلوایی، کمی شکر و زعفران اضافه کنید
* هنگام تهیه بورانی بادمجان نیز ابتدا بادمجانها را که کباب شدهاند پوست بگیرید و به صورت پوره درآورید. سپس سیر تازه را با آنها مخلوط و ماست را اضافه کنید.
* در تهیه بورانی کدو حلوایی نیز برشهای کدو حلوایی پخته را در ظرفی به صورت پوره درآورید و در کره به مدت ۵ دقیقه تفت دهید، سپس زعفران را اضافه کنید و ماست را به این مخلوط بیفزایید. به این ترتیب بورانی شما آماده خوردن خواهد بود.
مـواد لازم برای ۴ نفر:
بورانی اسفناج
اسفناج خردشده ۸ لیوان ۲۰۰ کیلوکالری
سیر ساطوری شده ۲ حبه ۰ کیلوکالری
روغن زیتون ۱ قاشق مرباخوری ۴۵ کیلوکالری
ماست ترش و کمی سفت ۲ لیوان ۱۵۰ کیلوکالری
نمک و فلفل سیاه به میزان دلخواه ۰ کیلوکالری
بورانی لبو
لبوی پخته ۲ لیوان ۱۰۰ کیلوکالری
ماست
۳ لیوان
۱۸۰ کیلوکالری
بورانی بادمجان
بورانی بادمجان
بادمجان کباب شده ۲ عدد ۵۰ کیلوکالری
ماست ۲ لیوان ۱۲۰ کیلوکالری
سیر ساطوری شده ۲حبه ۰ کیلوکالری
نمک به میزان دلخواه ۰ کیلوکالری
بورانی کدوحلوایی
کدوحلوایی پخته ۱ لیوان ۵۰ کیلوکالری
کره ۱ قاشق مرباخوری ۴۵ کیلوکالری
زعفران به میزان دلخواه ۰ کیلوکالری
ماست خامهای ۲ لیوان ۱۵۰کیلوکالری
۷ راز بورانی
بورانی در گروه پیشغذاها جای میگیرد و اصلیت ایرانی دارد. البته در کشورهای حاشیه مدیترانه و به خصوص ترکیه نیز انواع بورانی در سفره غذایی مردم دیده میشود. در شمال آفریقا نیز پیشغذاهایی به نام بورانی وجود دارد که در بیشتر آنها از زیتون استفاده میشود. با اینکه انواع بورانی با سبزیهای پخته تهیه میشوند اما ماست و خیار نیز نوعی بورانی سرد است که توصیه میشود برای هر چه خوشمزهتر شدنش از شوید، نعناع خشک و کمی گردو استفاده شود. در میان انواع بورانی، بورانی اسفناج، کدو حلوایی، لبو و بادمجان هم خوشمزهتر هستند و هم رایجتر که برای تهیهشان بهتر است نکتههایی را در نظر بگیرید:
۱٫ هر ماستی را برای هر بورانیای نباید استفاده کرد زیرا طعم ماست در حاصل کار تأثیر بسیاری خواهد داشت. به طور مثال بهتر است به بورانی اسفناج، ماست موسیر و به بورانی بادمجان، ماست خامهای و به بورانی لبو، ماست شیرین بزنید تا طعم آن منحصر به فرد شود.
۲٫ اگر میخواهید بورانی لبو تهیه کنید لبوها را به مربعهای ریز تقسیم کنید و آنها را رنده نکنید. به این ترتیب این بورانی ظاهر زیباتری پیدا خواهد کرد.
۳٫ کافی است لبو را با آب بپزید. لزومی ندارد به آن شکر اضافه کنید. طعم و شیرینی خود لبو برای تهیه بورانی کافی است.
۴٫ اسفناج را برای بورانی اسفناج فقط بخارپز کنید اما کدو حلوایی را باید کاملاً بپزید و با کمی کره تفت دهید سپس به صورت پوره درآورید و برای تهیه بورانی مورد استفاده قرار دهید.
۵٫ هنگامی که میخواهید بورانی بادمجان تهیه کنید بادمجانها را حتماً کباب کنید و از سرخ کردن آنها بپرهیزید. یادتان باشد طعم بادمجان کباب شده در طعم بورانی تأثیر بسزایی خواهد داشت.
۶٫ برای هرچه خوشمزهتر شدن بورانیها، بهتر است به بورانی بادمجان، سیر تازه، به بورانی اسفناج نعناع و گل سرخ و به بورانی کدو حلوایی، کمی شکر و زعفران اضافه کنید.
۷٫ خلاصه اینکه بورانی پیش غذایی ساده است که به کمک آن میتوان میز غذا را رنگین کرد اما در صورت اضافه آمدن، باید آنها را در ظرف دردار در یخچال نگه داشت تا طعم سایر مواد غذایی را به خود نگیرند.
اگر فشارخون دارید
بورانی اسفناج، بهترین گزینه برای شماست زیرا سبزیهای برگ سبز تیره به کنترل فشارخونتان کمک خواهد کرد البته بهتر است در تهیه آن حتماً از سیر تازه استفاده کنید تا خوردن این سبزی به کاهش فشارخونتان کمک کند.
اگر لاغر هستید
بهتر است در میان بورانیها، بورانی لبو و کدو حلوایی را انتخاب کنید که پرکالریتر هستند البته بهتر است در تهیه آنها از ماست خامهای استفاده کنید که در واحد حجم میزان انرژی دریافتیتان را افزایش دهد.
اگر اضافه وزن دارید
بهتر است بورانی بادمجان
را انتخاب کنید البته
ماست اضافهشده به این
بورانی بهتر است از نوع
بدون چربی باشد تا به این
ترتیب میزان کالری
دریافتیتان به حداقل
ممکن برسد.
سینی سیب زمینی با مرغ به طریقه آلمانی
مواد لازم:
▪ سیب زمینی=۲ عدد بزرگ
▪ پنیر مثلثی=۴ عدد
▪ شیر=۱ لیوان
▪ سیر=۲ حبه
▪ سینه مرغ=۲ عدد
▪ پودر فلفل قرمز و نمک=بمقدار
لازم
▪ پنیر پیتزای رنده شده=۲۰۰
گرم
● طرز تهیه:
۱) سیب زمینی ها را پوست
کنده و خلال می کنیم و
سپس آن را در روغن فراوان
سرخ می کنیم و در صافی
ریخته تا روغن آن برود.
۲) پنیرها را در مخلوط کن
ریخته و سپس شیر و نمک و
فلفل قرمز را به آن اضافه
کرده و خوب با هم مخلوط
می کنیم.
۳) سیر را در روغن کمی
تفت داده سپس سینه مرغ
پخته شده را به صورت خلال
تکه می کنیم و همراه با
سیر کمی تفت می دهیم.
۴) سس بدست آمده را روی
مرغ می ریزیم و می گذاریم
روی حرارت ملایم بماند تا
سس جوش بیاید.
۵) مخلوط را در ظرف نسوزی
که با روغن زیتون چرب
کرده ایم می ریزیم و می
گذاریم به مدت ۳۰ دقیقه
با حرارت ۱۷۰ درجه
سانتیگراد در فر بماند.
۶) سینی را از فر خارج
کرده و روی آن را پنیر
پیتزا می پاشیم و در فر
می گذاریم تا روی پنیر
طلایی رنگ شود.
۵ قدم تا تمیزی آشپزخانه
چند خانم خانه
دار را می شناسید که به
گرد گیری منزل علاقه
دارند؟
خیلی ها گمان می کنند که
این کار خسته کننده و
حوصله بر است و البته
ماجرا وقتی بغرنج تر می
شود که بخواهید تمام قسمت
های خانه را یکجا تمیز
کنید.
انجام چنین پروژه ای به
خصوص برای نوعروسان کمی
سخت تر به نظر می رسد
زیرا به تازگی مسئولیت یک
خانه را بر عهده گرفته
اند. بنابر این اگر می
خواهید از چنین پروژه
بزرگی سربلند بیرون
بیایید باید خانه را به
قسمت های مختلف تقسیم
کنید. در اینجا با چند
روش ساده در مورد گرد
گیری وسایل مختلف
آشپزخانه آشنا می شوید.
کابینت
در گام نخست باید کابینت ها را خالی و با جاروبرقی یا دستمال تمیز داخل آن را گردگیری کنید. لبه های در کشوها و گوشه های داخلی کابینت غالبا از قلم می افتند و به محل تجمع غبارها تبدیل می شوند. نیازی به خرید مایع تمیز کننده نیست، با آب ولرم و مایع ظرفشویی، یک محلول شست وشو بسازید و تمام دیواره کابینت و روی آن را با ابر یا اسفنج تمیز کنید. برای آبکشی این سطوح هم از یک اسفنج تمیز دیگر و کمی آب استفاده کنید. خشک کردن کل کار بسیار مهم است. می توانید وسایلی که داخل کابینت جای دارند اما کمتر از آنها استفاده می کنید را قبل از قرار دادن، داخل یک نایلون بسته بندی کنید. به این ترتیب مجبور به تمیز کردن دوباره آنها نخواهید بود.
یخچال
یخچال را از برق بکشید و تمامی طبقات داخلی آن را خارج کنید. سطوح داخلی یخچال، درزگیر پلاستیکی آن و در یخچال را با محلول همیشگی مایع ظرفشویی به علاوه آب ولرم بشویید و آبکشی و خشک کردن را هم از یاد نبرید. برای شست وشوی طبقات و کشوهای یخچال از سینک ظرفشویی و همان مایع شست وشوی داخل یخچال استفاده کنید. می توانید با همان محلول، دستگیره های در یخچال را هم بشویید. به آبکشی نیازی نیست. محلول به تدریج پاک می شود.
مایکروویو
چند قطره آبلیمو داخل یک لیوان آب بریزید و لیوان را داخل مایکروویو قرار دهید. این لیوان سه دقیقه بعد به جوش می آید و آب آن تبخیر می شود. حالا اجازه بدهید لیوان سه دقیقه دیگر هم داخل مایکروویو باقی بماند تا حسابی بخار کند. بعد لیوان را خارج کنید و با استفاده از اسفنج و کمی آب و صابون، دیواره داخلی مایکروویو را بشویید. آبکشی با دستمال مرطوب و خشک کردن با یک کهنه تمیز را فراموش نکنید.
چای ساز
بهتر است ابتدا فیلتر و صافی چای ساز را خالی کنید. حالا سه لیوان سرکه و آب داخل مخزن بریزید و چای ساز را روشن کنید. بعد از پنج دقیقه می توانید چای ساز را خاموش کنید. البته این مایع باید تا یک ساعت داخل مخزن بماند. بعد از این مدت چای ساز را دوباره روشن کنید. حالا باید چای ساز را خاموش و تخلیه کنید. این بار با آب خالی آن را روشن کنید تا کاملا پاکیزه شود.
اجاق گاز
شعله پخش کن های روی گاز
را بردارید و به مدت پنج
دقیقه در یک ظرف آب ولرم
با کمی مایع ظرفشویی قرار
دهید تا خیس بخورند. بعد
از شست وشو و برای اینکه
نگران زنگ زدن این قسمت
ها نشوید، با یک حوله
تمیز، شعله پخش کن، سینی
و تمام قطعات فلزی گاز را
خشک کنید. می توانید
فیلتر هود را هم در داخل
سینک بگذارید تا ۱۰ دقیقه
در محلول آب ولرم به
علاوه مایع ظرفشویی بماند.
حالا با یک کهنه تمیز روی
بخش های مختلف آن بکشید و
البته آبکشی و خشک کردن
هود را هم فراموش کنید.
مربای بهارنارنج و ۷ راز خوشمزه شدن مرباها
حتماً میگویید که پخت
این مربا سخت است و ممکن
است مربا تلخ شود! اما ما
به شما توصیه میکنیم آن
را به روشی که برایتان
نوشتهایم، تهیه کنید و
مطمئن باشید که مربای
خوشمزهای از آب درمیآید.
مقدار کالری
این مربا ۳۸۰۰ کیلوکالری انرژی دارد و تمام انرژی آن به علت وجود شکر در آن است بنابراین اگر آن را کم شکر تهیه کنید، انرژی حاصل از مصرفش کاهش پیدا خواهد کرد.
به طور کلی هر قاشق مرباخوری از هر نوع مربایی، تقریباً بین ۲۰ تا ۲۵ کیلوکالری انرژی دارد.
همراه این مربا
اگر با مربای بهارنارنج، خامه و کره بخورید طعم بهتری احساس خواهید کرد اما از آنجا که هر قاشق مرباخوری از این ۲ ماده غذایی (که در گروه چربیها جای میگیرند) ۴۵ کیلوکالری انرژی دارد، در خوردن مخلوط این مربا و خامه یا کره، زیادهروی نکنید زیرا خوردن هر لقمه اضافه میتواند مقدار انرژی دریافتی را ۱۵۰ کیلوکالری افزایش دهد. برشهای نان هم به ازای هر ۳۰ گرم، معادل ۸۰ کیلوکالری انرژی دارند و یک واحد نان و غلات محسوب میشوند.
طـرز تـهـیـه
* بعد از چیدن شکوفهها، با توجه به این که طعم تلخی دارند، ابتدا باید با جوشاندن پیدرپی، این تلخی را از بین ببرید یعنی ابتدا شکوفهها را در مقداری آب بریزید و بگذارید نیم ساعت بجوشند، سپس آنها را داخل سبدی آبکش کنید. این کار را ۲ تا ۳ بار تکرار کنید