سیگار
سیگار یکی از تهدید کننده های جدی سلامت است که سالانه حدود 5 میلیون نفر را در سطح جهان به کام مرگ میکشد و حاصلی جز به هدر رفتن منابع اقتصادی و بیماری های خطرناک در پی ندارد . گرایش به سیگار ی شدن ، به سرعت در بین نوجوانان در حال افزایش است.
سیگار دارای نیکوتین است.
نیکوتین تمام معیار هایی را که مشخص کننده یک ماده اعتیاد آور است،دارا می باشد.
هیچ شخصی سیگاری بدنیا نمی آید. عادت سیگار کشیدن اکتسابی یا بر اثر یادگیری است. این یادگیری، ابتدا سهوی است و در سنین نوجوانی آغاز میشود و در خلال سالهای بلوغ به یک عادت قطعی تبدیل میشود.
بسیار نادر است که فردی که تا 21 سالگی سیگار نکشیده است تبدیل به یک سیگاری قهار شود. فرزندان والدین سیگاری بسیار زودتر از فرزندان خانواده های غیرسیگاری این عادت را یا د می گیرند.
متأسفانه آسیبها و پیامدهای ناشی از مصرف سیگار، بسیار جدی و بعضاً جبرانناپذیر هستند و اغلب سیگاریها با اینکه از مضرات سیگار باخبرند، ولی از روی عادت و به بهانه کسب آرامش و رفع خستگی، اقدام به مصرف این ماده خطرناک میکنند و سلامت جسم و جان خود را به خطر میاندازند. میزان مصرف افراد سیگاری، با تشدید مسائل روانی افزایش مییابد و گاه به حدی میرسد که جای خواب و خوراک را نیز میگیرد
استعمال سیگار در نوجوانان، بیشتر جنبه خودنمایی دارد و آرام آرام برای کسب لذت صورت میگیرد. آغاز مصرف سیگار در سنین جوانی و میانسالی ممکن است تاثیر چندانی بر خلقیات فرد نداشته باشد؛ ولی تجربه استعمال سیگار تا قبل از بیست سالگی یعنی در بحرانیترین سنین نوجوانی، به این سبب که دوران شخصیتسازی نوجوان است و هر تجربهای را تا آخر عمر فرا راه خود قرار میدهد، بسیار خطرناک است. یکی از دلایل اصلی روی آوری نوجوانان به سیگار، کنجکاوی در امتحان کردن آن است که اغلب از طریق دوستان و همسالان تبلیغ میشود و آرام آرام برای ادامه این تجربه، بهانههای دیگری نیز فراهم میشود. .
اثرات سیگار بر سلامت :
گازها ، بخارات و ذرات موجود در دود سیگار با گازها و بخارها و ذرات موجود در هوا تفاوت دارند. شخص معتاد به سیگار ، علاوه بر گازهای موجود در هوا – مقدار زیادی از گازهای حاصل از سوختن سیگار را نیز به درون ریه خود می کشد. گاز دی اکسید نیتروژن و منو اکسید کربن دو نوع از این گازها هستند که بسیار خطرناکند.
گاز دی اکسید نیتروژن (2NO ) در دود خودروها نیز وجود دارد. اگر چه در دود سیگار مقدار اندکی از این گاز وجود دارد اما همین مقدار موجب صدمه دیدن بدن انسان می شود. گاز خطرناک منو اکسید کربن نیز در دود سیگار وجود دارد. تحقیقات نشان می دهد که در خون یک فرد سیگاری ، 5 تا 10 درصد منو اکسید کربن وجود دارد. ذرات جامد در دود سیگار همان هایی هستند که از سوختن توتون حاصل می شوند. این ذرات و گازها با همان تشکیل ترکیبی قهوه ای رنگ را می دهند که " قطران" نامیده می شود و همین ماده باعث زرد و تیره رنگ شدن انگشتان و دندان های وی می شود. قطران دارای بیش از 10 نوع ماده سرطان زاست