اطلاعاتی در باره آیات متشابه
با تشکر از خوانندگان این بخش. ابتدا به سراغ رمزهای ارسالی شما میرویم. در این دو آیه 59 بقره و 162 اعراف در 4 مورد ممکن است اشتباه شود که نیاز به رمزگذاری داریم.
فَبَدَّلَ الَّذِینَ ظَلَمُوا قَوْلاً 59 بقره، اشتراک قولاً و بقره در حرف قاف
فَبَدَّلَ الَّذِینَ ظَلَمُوا مِنْهُمْ قَوْلاً 162 اعراف، تعداد حروف اول این آیه مثل شماره آیه بیشتر است (162 نسبت به 59)
فَأَنْزَلْنَا 59 بقره، اشتراک پنجاه و نه و فأنزلنا در حرف ن
فَأَرْسَلْنَا 162 اعراف، اشتراک صد و شست1 و دو و فارسلنا در حرف س
عَلَی الَّذِینَ ظَلَمُوا 59 بقره، تشابه لفظ فارسی ز ذ ظ در فأنزلنا علی الذین ظلموا
عَلَیهِمْ 162 اعراف، ابتدای آیه ضمیر هم (منهم) در اینجا هم ضمیر علیهم آمده است.
یفْسُقُونَ 59 بقره، اشتراک یفسقون و بقره در حرف ق
یظْلِمُونَ 162 اعراف، در آیه 59 دو کلمه از ریشه ظلم میباشد (ظلموا و ظلموا) در این آیه هم دو کلمه از ریشه ظلم میباشد (ظلموا و یظلمون)
شاید شما خواننده عزیز در وهله اول با دیدن این همه رمز کمی تعجب کرده باشید. بله، ما هم حفظ کردن این همه رمز و قرینه را پیشنهاد نمیکنیم. اگر چه سعی و تلاش خوانندگان را ستایش و به سلیقه آنها در رمزگذاری احترام میگذاریم، اما پیشنهاد میکنیم در رمزگذاری این چنین ایاتی که موارد مشابه زیادی دارند، باید دقت شود که تعدد خود رمزها ما را دچار مشکل نکند. بنابراین ما رمز سادهتری را برای همه این 4 مورد معرفی میکنیم و آن اتصال 4 حرف از کلمات مورد اشتباه این دو آیه میباشد؛ بدین صورت که اگر 4 کلمه مورد اختلاف آیه 162 را در نظر بگیرید (منهم، فارسلنا، علیهم و یظلمون) با انتخاب یک حرف از هر کلمه میتوانیم به رمز (مرهم) برسیم که معمولاً از اولین حرف مورد اختلاف انتخاب شده است. لذا در مواجهه با این دو آیه میتوانیم به رمز (مرهم) آیه سوره اعراف را بهدرستی تلاوت میکنیم.
خوانندگان عزیز میتوانید برای شماره اینده دو آیه مشابه 58 بقره و 161 اعراف را رمزگذاری کنید.
با تشکر از سکینه سادات حسینی از مشهد، مریم رستمیان از سمنان، زهرا عسگری از کلاله و صدیقه جوزی از نجف آباد که رمزهای خود را برای ما ارسال کردند..
پینوشت
1. بنا بر نقل کتاب غلط ننویسیم، ص 243.